Over mij - Flow Painting

Over mij

Mijn naam is Ariska en ik kan wel zeggen dat mixed media schilderen mijn leven heeft veranderd.

Als kind tekende en schilderde ik altijd heel graag, maar dat verdween toen ik op de middelbare school zat. Ik werd erg kritisch op mezelf waardoor mijn creativiteit op de achtergrond raakte.

Totdat ik op internet video’s tegenkwam van mixed media kunstenaars die lieten zien dat ze met verschillende materialen tot prachtige kunstwerken kwamen. Ik keek uren naar deze video’s en bekeek ook verschillende online cursussen. Maar elke keer als ik voor een blanco canvas zat en een paar lijnen had gezet blokkeerde ik. Mijn perfectionisme zat me in de weg en ik was bang dat ik niet genoeg talent had.

Dit veranderde toen ik een opleiding tot coach en counselor volgde. Ik leerde hoe zelfkritiek me als het ware gevangen hield en ik besloot dat het tijd werd om me eindelijk vrij te gaan voelen. Ik liet de focus op het resultaat los en liet me gaan in de flow van het schilderen. Tot mijn verbazing kwam er een schilderij uit waar ik heel trots op was, en wat helemaal paste bij mijn gevoel. Het was een bevrijding en sindsdien heb ik het schilderen niet meer losgelaten.

Vanaf dat moment begon ik te doen wat ik het liefste deed: het ontwikkelen van de kunstenaar in mezelf en aan andere mensen leren hoe ze hun creativiteit kunnen gebruiken om in verbinding te komen met zichzelf.

Het canvas als spiegel

Het schilderen zie ik als een ontmoeting met mezelf, als een weg om naar binnen te gaan. Het is een oefening in loslaten. Meegaan met de stroom in plaats van te bedenken hoe het resultaat zou moeten zijn.

Laag voor laag begint er iets te ontstaan. Het gaat erom nieuwsgierig te zijn naar wat het schilderij wil zijn. Zien wat er zich aandient en accepteren dat het schilderij door fases heen gaat waar ik geen idee heb hoe het verder moet. Om vervolgens toch door te gaan en iets verrassends te doen, waardoor het schilderij ineens weer ‘werkt’.

Schilderen is meer dan alleen een schilderij maken. Het is een metafoor voor het leven, waarin we soms heel graag controle willen over hoe het gaat. In ons hoofd bedenken we hoe het zou moeten zijn, terwijl ons gevoel soms iets heel anders wil. Het gaat erom dat we open kunnen staan voor wat er zich op ieder moment aandient en we op basis daarvan onze volgende stap kunnen bepalen. In plaats van onze gedachten te volgen, kunnen we luisteren naar ons gevoel. Waar wordt je blij van, waar leidt je nieuwsgierigheid je naartoe? Door je gevoel te volgen op het doek, zal je merken dat je dit ongemerkt ook steeds meer in je dagelijks leven gaat doen. Je canvas wordt op deze manier een spiegel van je leven en van je ziel.

Mindful Portrait - Gratis mixed media workshop

Maak gratis kennis

Leer in 4 stappen een mixed media portret schilderen
Optin - inline
Wij respecteren je privacy, zie ons privacy statement. Je e-mailadres wordt gebruikt om je regelmatig inspiratie toe te sturen (max. 2x p/maand). Je kunt je op ieder moment uitschrijven.