Workshop Portret schilderen

Portretten schilderen moeilijk? Wanneer je een aantal basisprincipes kent zal ieder portret dat je maakt er levendig en realistisch uitzien.

Leer hoe je stap voor stap een kleurrijk portret schilderij opbouwt.

Eyes so transparent that through them the soul is seen.

– Theophile Gautier

Workshop portret schilderen - gezicht detail

Wil je ook sprankelende portretten leren schilderen?

Tijdens deze workshop leer ik jou stap voor stap hoe je een krachting en aansprekend portret kan schilderen waar de kleuren van afspatten!

Het lijkt misschien heel ingewikkeld om een portret te maken, maar als je een aantal basisprincipes weet zal je verbaasd zijn hoe goed je het kan.

Ik begrijp maar al te goed hoe spannend het is om iets creatiefs te maken. Vaak denken mensen dat ze geen talent hebben en daarom er niet aan moeten beginnen. Dit heb ik zelf ook jarenlang gedacht, maar ik ben erachter gekomen dat het vooral onze gedachten zijn die onze creativiteit blokkeren. In mijn workshops besteed ik hier uitgebreid aandacht aan en leer ik je omgaan met perfectionisme en onzekerheid.

Na deze dag heb je een uniek portret gemaakt en heb je een dosis geweldige inspiratie om je creativiteit nog verder te laten opbloeien.

Wat ga je leren?

Deze dag leer je hoe je laag voor laag een portret opbouwt. Van achtergrond tot details van het gezicht. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar als je de basis van een portret weet zal je versteld staan van wat je kan. Het volgende komt aan bod:

 • Het maken van een boeiende achtergrond
 • De verhoudingen in een portret
 • Opbouw van het gezicht
 • Veel aandacht voor het schilderen van de ogen (met deze tips laat je je ogen echt sprankelen)
 • Diepte geven aan het gezicht met schaduw en licht

Stap voor stap begeleid ik je door het proces met veel ruimte voor jouw eigen ontwikkeling. Ook staan we stil bij het omgaan met frustratie wat bij ieder schilderproces om de hoek komt kijken. Vaak willen we het zo goed doen dat er frustratie ontstaat als het resultaat nog niet is wat je in gedachten had. Tijdens deze workshop leer je dat dit onderdeel is van ieder creatief proces en hoe je hiermee om kunt gaan. Wanneer je dit eenmaal doorhebt staat niets je in de weg om geweldige portretten te gaan maken.

 

Reserveer direct een datum in de online kalender.

Praktische info

 • Tijd: we starten om 10 uur en eindigen de dag om ongeveer 15:00 uur.
 • Plaats: Den Bosch
 • Prijs:
  2 personen: 190 euro per persoon
  3 personen: 140 euro per persoon
  VIP (workshop helemaal voor jezelf): 380 euro
  Materialen en lunch zijn inbegrepen.
 • Wanneer:
  Neem een of twee vriendinnen mee en boek de datum die jullie het beste uitkomt. Of boek een datum helemaal voor jezelf.

  Heb je geen groep? Meld je dan aan voor de wachtlijst. Bij voldoende aanmeldingen plannen we een datum in overleg.

To practice any art, no matter how well or badly, is a way to make your soul grow. So do it.

Kurt Vonnegut

Veel gestelde vragen

Ik heb nog nooit geschilderd, is deze workshop wel geschikt voor mij?

Voor deze workshop heb je geen schilder ervaring nodig. Alle technieken zijn eenvoudig toe te passen. Wat ik je kan verklappen is dat plezier tijdens het schilderen belangrijker is dan talent. Je kiest de technieken die je het leukste vindt en het plezier volgt vanzelf!

Hoeveel mensen kunnen deelnemen aan deze workshop?

Er kunnen maximaal 3 mensen tegelijk deelnemen aan de workshop. Volop aandacht voor iedereen!

Ik wil deze workshop met vriendinnen volgen. Kunnen wij in overleg een datum plannen?

Zeker kan dat, deze workshop is perfect voor gezellige een vriendinnendag. Dit kan al vanaf twee deelnemers. Via de online kalender kunnen jullie een dag naar keuze reserveren.

Reserveer direct een datum in de online kalender.

Over Ariska

Mixed media schilderen heeft mij gegrepen al lang voordat ik het aandurfde om zelf te gaan schilderen. Urenlang keek ik video’s van kunstenaars, maar als ik zelf probeerde te schilderen raakte ik al snel gefrustreerd en dacht ik dat ik geen talent had.

De omslag kwam in 2013 tijdens mijn opleiding tot counselor. Daar ontdekte ik dat zelfkritiek een obstakel is naar je ware zelf en daarmee je intuïtie en creativiteit blokkeert. Door me hiervan bewust te zijn, voelde ik me vrij om te schilderen en ben ik gaan experimenteren met verschillende technieken. De afgelopen jaren heb ik uiteenlopende workshops gevolgd, zowel online als persoonlijke workshops bij kunstenaars. Door deze ervaring heb ik mijn eigen stijl kunnen ontwikkelen waarin ik mezelf en mijn gevoel tot uiting kan laten komen.

Het schilderen van portretten heeft voor mij iets magisch. Laag voor laag komt het portret steeds meer tot leven tot het een eigen persoonlijkheid begint te krijgen. En wanneer ik goed kijk herken ik er ook delen van mezelf in, waardoor ieder portret als het ware een spiegel is voor iets wat in mij leeft.

Door de jaren heen heb ik steeds meer technieken geleerd waarmee ik portretten kan laten sprankelen en een ‘ziel’ kan geven. Deze technieken zijn door iedereen toe te passen, waardoor ik ervan overtuigd ben dat iedereen het in zich heeft om een prachtig portret te kunnen schilderen.

Maak gratis kennis

Vul je e-mailadres in en ontvang direct toegang tot mijn online workshop Mindful Portrait.

Wij respecteren je privacy, zie ons privacy statement. Je e-mailadres wordt gebruikt om je regelmatig inspiratie toe te sturen (max. 2x p/maand). Je kunt je op ieder moment uitschrijven.