Mindful Portrait

Mini workshop mixed media portret schilderen.

Leer stap voor stap de basisprincipes van portret schilderen
door middel van mixed media technieken

Introductie

Benodigdheden

In de video’s gebruik ik de volgende materialen:

 • Aquarel papier
  Gebruik dik papier, minimaal 300 g/m2. De afmeting die ik gebruik is 27 x 35 cm, maar een andere afmeting kan natuurlijk ook.
 • Acryl verf
  Neem kleuren die je zelf mooi vindt voor de achtergrond. Zorg dat je in ieder geval titanium wit hebt. Ik gebruik verder perzisch roze, napels geel licht rood, oker, pruisisch blauw en turkooise groen.
 • Acryl inkt
  Deze gebruik ik voor de schaduwen in het gezicht. De kleur is paynes gray. Het merk maakt niet zoveel uit, ik gebruik de Daler-Rowney FW acryl inkt.
 • Zwart aquarelpotlood
  Een wateroplosbaar potlood voor het schetsen van het portret. Gebruik geen gewoon kleurpotlood, omdat deze niet met water te vervagen is.
 • Kwasten
  Gebruik wat je hebt. Het is prettig om een bredere kwast voor de ondergrond en schaduwen te gebruiken en een fijn penseel voor het aanbrengen van details.
 • Referentie foto(‘s)
  Deze foto’s gebruik ik in de video’s: https://nl.pinterest.com/pin/829295718868269168 en https://nl.pinterest.com/pin/829295718868372971.

Ondergrond

 Collage is een fijne manier om je schilderij mee te beginnen. Blader door een tijdschrift en knip of scheur afbeeldingen en teksten uit die je aanspreken. Plak deze willekeurig op je ondergrond. Dit is je eerste laag, wees niet al te precies met de collage aangezien een groot deel uiteindelijk niet meer zichtbaar zal zijn. Het vormt een uitgangspunt waarmee je verder kunt werken en het helpt je in de creatieve flow te komen.

Na de collage breng je met acrylverf kleur aan in je achtergrond. Denk hier ook niet teveel bij na, kies intuïtief je kleuren en speel met manieren hoe je de verf kunt aanbrengen en in elkaar kunt laten overlopen. Voeg water toe aan de verf voor transparantie of breng de verf dik aan. Zo krijg je allerlei verschillende effecten die je achtergrond een speels effect geeft. 

Portret schetsen

Verhoudingen portret

Een portret tekenen kan intimiderend lijken, maar als je een aantal basisregels in je achterhoofd houdt zul je merken dat het helemaal niet zo moeilijk is. Let op de verhoudingen in het gezicht zoals je in de tekening ziet. Deze verhoudingen zijn een richtlijn zodat het portret er natuurlijk uitziet. Je hoeft je schets niet met een lineaal na te meten, want er zijn altijd lichte veriaties in de verhoudingen.

Als je niet meteen op de schilderij wilt tekenen kun je eerst een paar keer op papier oefenen. Zo krijg je steeds meer gevoel voor de verhoudingen in het gezicht.

Schaduwen aanbrengen

Schaduwen geven diepte aan het gezicht. Waar de schaduwen zich precies bevinden is afhankelijk van de lichtval. Gebruik een referentiefoto om te zien waar de schaduwen zich precies bevinden. Wees niet bang om het verkeerd te doen, met een nieuwe laag is het altijd weer te corrigeren. In deze fase zal het portret er nog niet heel natuurlijk uitzien, omdat de schaduwen wat dramatisch over kunnen komen. Als we in de volgende stap de highlights gaan toevoegen zal je zien dat het portret er natuurlijker uit gaat zien.

Afronden

Het portret is in grote lijnen klaar. Dat wil zeggen dat de verhoudingen van het portret kloppen en de schaduwen en highlights zijn aangebracht. Nu is het goed om het portret van een afstandje te bekijken. Zijn er nog kleuren die je wilt toevoegen of zie je nog details in de referentiefoto die je nog niet hebt aangebracht? Vergeet daarbij niet om naar het haar te kijken. Voeg daar met potlood of een dunne kwast nog wat losse haren aan toe, die zorgen ervoor dat het haar er natuurlijk uitziet.

Delen

Wees trots op wat je hebt gemaakt en deel het! Dat kan in het begin wat eng zijn omdat je misschien nog onzeker bent over je werk. Door het te laten zien aan anderen zal je merken dat je positieve reacties krijgt waardoor je met steeds meer vertrouwen nieuwe kunstwerken gaat maken. Wees dus niet kritisch op jezelf maar trots op wat je bereikt hebt.

Als je wilt kun je je werk met me delen via Facebook: @ariska.flowpainting of Instagram: @ariska.flowpainting. Ik ben erg benieuwd naar wat je hebt gemaakt.

Workshop met begeleiding in Den Bosch

Wil je nog meer leren over mixed media schilderen? Loop je soms vast en wil je graag persoonlijk op weg geholpen worden?

Volg dan de workshop Mixed Media Schilderen in mijn gezellige atelier in Den Bosch.