Top 3 potloden om te gebruiken met mixed media (met video) - Flow Painting

Top 3 potloden om te gebruiken met mixed media (met video)

Potloden zijn heel goed te combineren met andere mixed media technieken. Maar niet alle soorten potloden zijn hiervoor geschikt. Lees welke potloden mijn favorieten zijn.

Door: Ariska Keldermann-Simons

Zo pas je potloden toe in je mixed media schilderij

Heb je er wel eens aan gedacht om te werken met potlood in je mixed media werken?

Het ligt mischien niet zo voor de hand. Maar als je de juiste potloden gebruikt gaat dat heel goed samen met acrylverf. Hieronder vind je mijn top 3.

1: Stabilo all

Stabilo all is een wateroplosbaar potlood waarmee je op allerlei oppervlakten kan tekenen. Zo hecht het goed op acrylverf of op lijm waarmee je collage hebt aangebracht.

Dit potlood gebruik ik het liefst om op een ondergrond een portret te schetsen. Zwart werkt daarbij het beste, omdat met deze kleur de lijn goed zichtbaar is.

Na het schetsen maak ik de lijnen zachter en intenser door er met een natte kwast overheen te gaan. De lijnen lossen dan op, waardoor je hele mooie schaduweffecten krijgt. Zo heeft je geschetste portret meteen wat diepte. Een goed begin voor je schilderij!

Stabilo all potloden

2: Inktense potloden

Inktense potloden lijken op de stabilo all potloden. Ook dit potlood werkt goed op verschillende ondergronden en is wateroplosbaar. Het verschil is dat de kleuren nog intenser zijn wanneer je ze nat maakt. Er ontstaat dan een inkt effect.

Daarnaast zijn er veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Zelf gebruik het ik het liefste de donkere kleuren om accenten aan te brengen. Waar ik de stabilo all potloden vaak in de beginfase van het schilderij gebruik, pak ik de inktense potloden er juist op het einde bij omdat de kleuren zo mooi helder zijn.

Inktense potloden

3: Prismacolor Premier

In tegenstelling tot voorgaande potloden zijn de Primacolor Premier potloden niet wateroplosbaar. Ze bevatten was en een hoge concentratie aan pigmenten.

Ook deze potloden hechten goed op mixed media ondergronden. Je kunt er mooie accenten mee aanbrengen of speelse lijnen toevoegen aan je schilderij. Doordat het niet wateroplosbaar is hoef je niet bang te zijn dat de lijnen gaan uitlopen.

Wat ook fijn is dat er enorm veel kleuren verkrijgbaar zijn. Nadeel is dat ze nauwelijks in nederlandse winkels verkocht worden. Gelukkig zijn ze wel via Amazon te bestellen.

Prismacolor premier potloden

Video: potloden gebruiken met mixed media

Mindful Portrait - Gratis mixed media workshop

Maak gratis kennis

Leer in 4 stappen een mixed media portret schilderen
Optin - inline
Wij respecteren je privacy, zie ons privacy statement. Je e-mailadres wordt gebruikt om je regelmatig inspiratie toe te sturen (max. 2x p/maand). Je kunt je op ieder moment uitschrijven.