Monochroom portret

Werken met kleur vind ik echt gewelig. Van kleur wordt ik vrolijk en het brengt veel levendigheid in portretten. Maar de laatste tijd ben ik ook de schoonheid van monochrome portretten gaan inzien.

Diepte

Als er één ding is waar een portret van tot leven komt, dan is het wel diepte. Diepte wil zeggen dat er een 3D effect is, waardoor het net lijkt of de neus en kin naar voren komen en de ogen lager in het gezicht liggen.

Dit diepte effect bereik je door lichte en donkere kleuren te gebruiken. Alles wat licht is komt naar voren en alles wat donker is gaat naar achteren.

Wanneer je echt goed wilt oefenen met het diepte effect is het heerlijk om met slechts twee kleuren te werken: een donkere en een lichte kleur. Zwart en wit zijn daar perfect voor, maar je kunt ook wit en een andere zo donker mogelijke kleur voor gebruiken.

Focus

Ik dacht dat het werken met slechts twee kleuren heel saai zou zijn, maar dat is helemaal niet het geval. Door deze twee kleuren te mengen krijg je allerlei verschillende tinten van de kleur, waarmee je heel veel kanten op kunt.

En doordat je niet meer steeds hoeft te kiezen welke kleur je gaat toevoegen, kun je met veel focus werken (en je tafel blijft ook nog eens overzichtelijk).

Werkwijze

 • Kies een referentiefoto.
  Het makkelijkst is om een digitale foto te gebruiken. Deze kun je namelijk omzetten in grijswaarden zodat je beter de verschillende tonen in het portret kunt zien.
 • Analyseer je foto.
  • Waar bevinden zich de donkerste schaduwen?
  • Waar zijn de lichtste highlights?
  • Waar bevinden zich de middentonen (het grijs)
   Tip: verhoog het contrast van je foto zodat je schaduwen en highlights nog meer opvallen.
 • Breng wit en zwart aan op je palet en meng verschillende tinten grijs.
 • Begin met de schaduwen.
  Breng je donkerste tint aan waar de donkerste schaduwen zich bevinden. Dat is bijna altijd bij de ogen, neusgaten, bovenlip, onder de onderlip en onder de kin.
  Tip: werk losjes, in het begin hoeft de vorm nog helemaal niet precies te zijn. Pas bij de laatste lagen ga je preciezer werken.
 • Breng de highlights aan.
 • Maak met verschillende middentonen overgangen aan tussen de schaduwen en highlights.
 • Herhaal
  Bovenstaande drie stappen herhaal je steeds tot je tevreden bent over de expressie van je portret. In het begin zal je portret er nog heel vreemd uitzien, maar naarmate je verder gaat komt je portret steeds beter naar voren. Je bent als het ware met de tinten aan het boetseren waardoor je gezicht een steeds betere vorm en diepte krijgt.

Video

In onderstaande video zie je hoe ik een portret schilder met enkel de kleuren wit en zwart. Ik hoop dat het jou inspireert om ook aan de slag te gaan met deze techniek.

Gratis workshop mixed media portret schilderen

Schrijf je in en ontvang direct toegang tot de online workshop 'Mindful Portrait'.
Daarnaast ontvang je regelmatig nieuwe inspiratie in je mailbox.

Wij respecteren je privacy, zie ons privacy statement. Je e-mailadres wordt gebruikt om je regelmatig inspiratie toe te sturen (max. 2x p/maand). Je kunt je op ieder moment uitschrijven.

Dit vind je misschien ook interessant:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *